Șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei, îngrijorat privind de retorica occidentală privind armele nucleare

de: Anca Lupescu
24 10. 2022

Șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la retorica occidentală privind posibilitatea de a folosi arme nucleare. El a precizat că comunitatea internațională trebuie să împiedice Ucraina să obțină arme nucleare.

Îngrijorări din Rusia cu privire la retorica occidentală despre armele nucleare

Narîșkin susține că dorința „regimului de la Kiev de a deține arme nucleare a fost văzută de omenire… încă din acea zi, când președintele Zelenski a vorbit la o conferință de securitate de la München”.

„Iar ambițiile sale de a deține arme nucleare erau deja clare atunci. Lumea nu ar trebui să permită ca acest lucru să se întâmple”, a adăugat el, potrivit RIA Novost.

Potrivit acestuia, autoritățile ruse nu discută despre utilizarea armelor nucleare.

„Suntem deranjați de retorica occidentală privind posibilitatea utilizării armelor nucleare. Acest lucru este pur și simplu inacceptabil”, a spus el.

Rusia acuză Ucraina că vrea să folosească o „bombă murdară”

Moscova a acuzat Ucraina că ar vrea să detoneze o bombă murdară. Majoritatea bombelor murdare nu ar descărca suficiente radiații pentru a provoca moartea sau chiar boli grave.

Nivelurile scăzute de expunere la radiații nu provoacă, de obicei, niciun simptom. Este posibil ca oamenii să nu știe dacă au fost expuși, deoarece radiațiile nu pot fi văzute, mirosite sau gustate.

O bombă murdară ar provoca probabil un număr limitat de decese. Principalul său impact este psihologic, motiv pentru care astfel de dispozitive sunt adesea denumite „arme de distrugere în masă”.

Praful și fumul radioactiv se pot răspândi la distanță și sunt periculoase dacă sunt inhalate în apropierea epicentrului exploziei. Dar, pe măsură ce materialul radioactiv se răspândește în atmosferă, devine mai puțin concentrat și mai puțin dăunător.

Factorii cheie în expunerea la radiații sunt tipul de radiație, durata de timp în care o persoană este expusă la ea și dacă radiația a fost absorbită prin piele, inhalată sau consumată pe cale orală.

Pentru a detecta radiațiile sunt necesare echipamente specializate. Locuințele, întreprinderile și serviciile publice contaminate ar putea fi interzise timp de luni de zile și ar necesita o operațiune de curățare costisitoare.